Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie z zaparką
Kroki postępowania
Wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać zakwas z mąką i wodą, przykryć ściereczką i odstawić na cała noc.
Rano zalać mąkę żytnią wrzątkiem (najlepiej w misce), szybko wymieszać, przykryć przykrywką i odstawić do ostudzenia.
Do misy robota wsypać mąkę, sól i siemię lniane.
Po tym czasie przełożyć do formy (średnica 21cm) wyłożonej papierem, wyrównać dłonią zmoczoną w wodzie, posypać czarnym sezamem (siemię lniane już mi się skończyło ;)) i odstawić do ponownego wyrośnięcia, około godziny.
Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni, piec 10 minut, następnie zmniejszyć do 210 i piec jeszcze ok. 25 minut. Wystudzić na kratce