Przepis i sposób przygotowania na: Chleb ogórkowy z koperkiem
Kroki postępowania
Namaczanka: ziarna żyta przepłukać, wsypać do rondelka, zalać wrzątkiem ok. 1cm nad powierzchnię ziaren. Gotować 5 minut, wyłączyć gaz. Przykryć i zostawić na całą noc.
![Krok 1 - Chleb ogórkowy z koperkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-ogorkowy-z-koperkiem1-2.jpg)
Na drugi dzień do misy robota wlać ogrzaną do temperatury pokojowej wodę z ogórków kiszonych (przecedzoną), wsypać koperek i sól.
![Krok 2 - Chleb ogórkowy z koperkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-ogorkowy-z-koperkiem2-2.jpg)
Dodać namoczone żyto. Zamieszać.
![Krok 3 - Chleb ogórkowy z koperkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-ogorkowy-z-koperkiem3-2.jpg)
Wsypać mąkę pszenną i żytnią oraz suszone drożdże. Zagnieść jednolite elastyczne ciasto, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
![Krok 4 - Chleb ogórkowy z koperkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-ogorkowy-z-koperkiem4-2.jpg)
Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, zagnieść i uformować bochenek. Włożyć do długiej formy wyścielonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na około 30-40 minut.
![Krok 5 - Chleb ogórkowy z koperkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-ogorkowy-z-koperkiem5-2.jpg)
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 45 minut.
Wystudzić na kratce
![Krok 6 - Chleb ogórkowy z koperkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-ogorkowy-z-koperkiem6-2.jpg)