Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-gryczany na żytnim zakwasie
Kroki postępowania
![Krok 1 - Chleb pszenno-gryczany na żytnim zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenno-gryczany-na-zytnim-zakwasie1-2.jpg)
![Krok 2 - Chleb pszenno-gryczany na żytnim zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenno-gryczany-na-zytnim-zakwasie2-2.jpg)
![Krok 3 - Chleb pszenno-gryczany na żytnim zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenno-gryczany-na-zytnim-zakwasie3-2.jpg)
![Krok 4 - Chleb pszenno-gryczany na żytnim zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenno-gryczany-na-zytnim-zakwasie4-2.jpg)
![Krok 5 - Chleb pszenno-gryczany na żytnim zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenno-gryczany-na-zytnim-zakwasie5-2.jpg)
![Krok 6 - Chleb pszenno-gryczany na żytnim zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenno-gryczany-na-zytnim-zakwasie6-2.jpg)
Pozostawić do wyrośnięcia na kilka godzin - czas zależny jest od mocy zakwasu.
Zdarza się, że ciasto po 2-3 godzinach wyrasta do brzegu foremki, ale czasem proces ten trwa nawet 8-9 godzin.
![Krok 7 - Chleb pszenno-gryczany na żytnim zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenno-gryczany-na-zytnim-zakwasie7-2.jpg)
Piekarnik nastawić na 250*C i włączyć grzałkę dolną i górną.
Na dno piekarnika wstawić foremkę z wodą i spryskać też wnętrze nagrzanego piekarnika.
Foremki z ciastem ustawić na kratce umieszczonej dość nisko, natychmiast po zamknięciu piekarnika zmniejszyć temperaturę do 180-190* i piec godzinę.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, wyjąc naczynie z wodą i od razu wyjąć bochenki z foremek na kratkę - pozostawić do ostygnięcia.
![Krok 8 - Chleb pszenno-gryczany na żytnim zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenno-gryczany-na-zytnim-zakwasie8-2.jpg)