Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni na kefirze
Kroki postępowania
![Krok 1 - Chleb pszenno-żytni na kefirze foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszennozytni-na-kefirze3-2.jpg)
Dodać kefir, mleko, kminek i siemię lniane.
![Krok 2 - Chleb pszenno-żytni na kefirze foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszennozytni-na-kefirze1-2.jpg)
![Krok 3 - Chleb pszenno-żytni na kefirze foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszennozytni-na-kefirze2-2.jpg)
Foremkę posmarować olejem, posypać otrębami pszennymi i wypełnić ciastem. Mokrą dłonią wyrównać wierzch. Odstawić w ciepłe miejsce na 30-45 minut.
Posypać siemieniem lnianym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 60 minut. Po 30 minutach wstawić na dno piekarnika kubek z wodą.
Po godzinie podnieść temperaturę do 220 stopni i dopiec kilkanaście minut, aż wierzch się zrumieni.
![Krok 4 - Chleb pszenno-żytni na kefirze foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszennozytni-na-kefirze0-2.jpg)