Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny na zakwasie pszennym ze śmietanką
Kroki postępowania
Do misy robota wsypać mąkę i sól. Do zakwasu pszennego (prowadzonego na mące pszennej pełnoziarnistej) dodać wodę i śmietankę w temperaturze pokojowej, zamieszać.
![Krok 1 - Chleb pszenny na zakwasie pszennym ze śmietanką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenny-na-zakwasie-pszennym-ze-smietanka1-2.jpg)
Do misy wlać wymieszane mokre składniki. Zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia.
![Krok 2 - Chleb pszenny na zakwasie pszennym ze śmietanką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenny-na-zakwasie-pszennym-ze-smietanka2-2.jpg)
Następnie przełożyć do dużej formy, oprószyć mąka i wyrównać. Przykryć ponownie ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
![Krok 3 - Chleb pszenny na zakwasie pszennym ze śmietanką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenny-na-zakwasie-pszennym-ze-smietanka3-2.jpg)
Po tym czasie chleb naciąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni. piec około 20 minut.
![Krok 4 - Chleb pszenny na zakwasie pszennym ze śmietanką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenny-na-zakwasie-pszennym-ze-smietanka4-2.jpg)
![Krok 5 - Chleb pszenny na zakwasie pszennym ze śmietanką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenny-na-zakwasie-pszennym-ze-smietanka5-2.jpg)