Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny na zakwasie z babką płesznik
Kroki postępowania
Zaczyn: Do miski wlać wodę, dodać zakwas, wymieszać. Wsypać mąkę żytnią, zamieszać i odstawić na całą noc.
Następnego dnia rano dodać 350 g wody i oliwę, zamieszać.
![Krok 1 - Chleb pszenny na zakwasie z babką płesznik foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenny-na-zakwasie-z-babka-plesznik1-2.jpg)
Do misy robota wsypać mąkę pszenną i sól.
![Krok 2 - Chleb pszenny na zakwasie z babką płesznik foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenny-na-zakwasie-z-babka-plesznik2-2.jpg)
Wsypać odmierzone ilości siemienia lnianego i nasion babki płesznik. Na koniec wlać zaczyn z wodą i oliwą. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
![Krok 3 - Chleb pszenny na zakwasie z babką płesznik foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenny-na-zakwasie-z-babka-plesznik3-2.jpg)
Następnie przełożyć ciasto do formy długości 30cm, wyrównać, oprószyć leciutko mąką. Przykryć i odstawić na 3 godziny.
![Krok 4 - Chleb pszenny na zakwasie z babką płesznik foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenny-na-zakwasie-z-babka-plesznik4-2.jpg)
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec 40 minut.
Wystudzić na kratce
![Krok 5 - Chleb pszenny na zakwasie z babką płesznik foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenny-na-zakwasie-z-babka-plesznik5-2.jpg)
![Krok 6 - Chleb pszenny na zakwasie z babką płesznik foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenny-na-zakwasie-z-babka-plesznik6-2.jpg)