Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny z chia i ostropestem Zewy
Kroki postępowania
Nasiona chia zalać mlekiem i wymieszać.
Odstawić na godzinę, znów wymieszać i wstawić naczynie zakryte do lodówki najlepiej na noc.
Następnego dnia wyjąć naczynie i zostawić w pokojowej temperaturze na jakąś godzinę.
![Krok 1 - Chleb pszenny z chia i ostropestem Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenny-z-chia-i-ostropestem-zewy1-2.jpg)
Przełożyć powstały budyń z nasion chia, dodać sól, wodę oraz ostropest i wymieszać.
![Krok 2 - Chleb pszenny z chia i ostropestem Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenny-z-chia-i-ostropestem-zewy2-2.jpg)
![Krok 3 - Chleb pszenny z chia i ostropestem Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenny-z-chia-i-ostropestem-zewy3-2.jpg)
![Krok 4 - Chleb pszenny z chia i ostropestem Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenny-z-chia-i-ostropestem-zewy4-2.jpg)
Obrócić ciasto i ponownie założyć i jeszcze trzeci raz.
Ciasto przełożyć do tradycyjnej foremki keksowej wysmarowanej olejem i wysypanej mąką.
Oprószyć wierzch i zostawić znów do wyrośnięcia pod przykryciem.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni wstawiając na dno naczynie z wodą.
![Krok 5 - Chleb pszenny z chia i ostropestem Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenny-z-chia-i-ostropestem-zewy5-2.jpg)
Upieczony chleb wystudzić na kratce.
![Krok 6 - Chleb pszenny z chia i ostropestem Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenny-z-chia-i-ostropestem-zewy6-2.jpg)