Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pytlowy
Kroki postępowania
Wieczorem nastawić zaczyn. Zmieszać zakwas z wodą, dodać mąkę i wymieszać na gęstą masę. Miskę przykryć ściereczką, odstawić na całą noc.
Na drugi dzień rano do misy robota wsypać obie mąki, sól i słonecznik.
![Krok 1 - Chleb pytlowy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pytlowy8-2.jpg)
Wlać wodę i dodać cały zaczyn. Wyrobić jednolite ciasto i odstawić przykryte ściereczką na 2 godziny.
![Krok 2 - Chleb pytlowy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pytlowy9-2.jpg)
Następnie ciasto przełożyć do keksówki (25cm), wyrównać, obsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2-2,5 godziny.
![Krok 3 - Chleb pytlowy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pytlowy10-2.jpg)
Gdy ciasto wyrośnie, można je naciąć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 20 minut. Zmniejszyć do 200 i piec kolejne 20 minut.
![Krok 4 - Chleb pytlowy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pytlowy11-2.jpg)
Chleb wystudzić na kratce
![Krok 5 - Chleb pytlowy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pytlowy12-2.jpg)
![Krok 6 - Chleb pytlowy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pytlowy13-2.jpg)