Przepis i sposób przygotowania na: Chleb wiejski pszenny
Kroki postępowania
Mleko podgrzewamy w garnku.
![Krok 1 - Chleb wiejski pszenny foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-wiejski-pszenny4-2.jpg)
Wkruszamy drożdże i rozpuszczamy w mleku.
![Krok 2 - Chleb wiejski pszenny foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-wiejski-pszenny5-2.jpg)
Dodajemy cukier.
![Krok 3 - Chleb wiejski pszenny foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-wiejski-pszenny6-2.jpg)
Mieszamy wszystko i odstawiamy do wyrośnięcia.
![Krok 4 - Chleb wiejski pszenny foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-wiejski-pszenny7-2.jpg)
Wsypujemy mąkę do dużej miski.
![Krok 5 - Chleb wiejski pszenny foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-wiejski-pszenny8-2.jpg)
Wlewamy ciepłą wodę.
![Krok 6 - Chleb wiejski pszenny foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-wiejski-pszenny9-2.jpg)
Wszystko razem mieszamy ręką około 5-6 minut.
![Krok 7 - Chleb wiejski pszenny foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-wiejski-pszenny10-2.jpg)
Wlewamy rozczyn i mieszamy.
![Krok 8 - Chleb wiejski pszenny foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-wiejski-pszenny11-2.jpg)
Wyrabiamy ciasto 8-10 minut do wytworzenia się pęcherzy z powietrzem.
![Krok 9 - Chleb wiejski pszenny foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-wiejski-pszenny12-2.jpg)
Wsypujemy kminek do ciasta chlebowego.
![Krok 10 - Chleb wiejski pszenny foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-wiejski-pszenny13-2.jpg)
Ciasto chwilę wyrabiamy.
![Krok 11 - Chleb wiejski pszenny foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-wiejski-pszenny14-2.jpg)
Kminek wgniatamy w ciasto.
![Krok 12 - Chleb wiejski pszenny foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-wiejski-pszenny15-2.jpg)
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
![Krok 13 - Chleb wiejski pszenny foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-wiejski-pszenny16-2.jpg)
Ciasto ponownie wyrabiamy.
![Krok 14 - Chleb wiejski pszenny foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-wiejski-pszenny17-2.jpg)
Blachę smarujemy smalcem.
![Krok 15 - Chleb wiejski pszenny foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-wiejski-pszenny18-2.jpg)
Przelewamy ciasto do blachy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia.
![Krok 16 - Chleb wiejski pszenny foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-wiejski-pszenny19-2.jpg)
Chleb pieczemy około 1 godziny w 200 stopniach.
![Krok 17 - Chleb wiejski pszenny foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-wiejski-pszenny20-2.jpg)