Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z chia i mąką pszenną pełnoziarnistą
Kroki postępowania
Pierwszego dnia wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać zakwas z wodą i mąką i odstawić przykryty ściereczką na ok. 12 godzin.
Do szklanki wsypać nasiona chia, zalać wodą i przykryć folią. Odstawić.
![Krok 1 - Chleb z chia i mąką pszenną pełnoziarnistą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-chia-i-maka-pszenna-pelnoziarnista1-2.jpg)
Na drugi dzień rano do misy robota wlać wodę, dodać zaczyn.
![Krok 2 - Chleb z chia i mąką pszenną pełnoziarnistą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-chia-i-maka-pszenna-pelnoziarnista2-2.jpg)
Wsypać sól i wrzucić namoczone chia.
![Krok 3 - Chleb z chia i mąką pszenną pełnoziarnistą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-chia-i-maka-pszenna-pelnoziarnista3-2.jpg)
Następnie dodać babkę i pestki.
![Krok 4 - Chleb z chia i mąką pszenną pełnoziarnistą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-chia-i-maka-pszenna-pelnoziarnista4-2.jpg)
Wsypać obie mąki i wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia.
![Krok 5 - Chleb z chia i mąką pszenną pełnoziarnistą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-chia-i-maka-pszenna-pelnoziarnista5-2.jpg)
Następnie przełożyć ciasto do dwóch wyścielonych papierem keksówek (dł. 30cm), wyrównać i oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 2,5-3 godziny do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 20 minut. Zmniejszyć do 200 i piec kolejne 25-30 minut. Wystudzić na kratce
![Krok 6 - Chleb z chia i mąką pszenną pełnoziarnistą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-chia-i-maka-pszenna-pelnoziarnista6-2.jpg)