Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z chia i ostropestem na zakwasie
Kroki postępowania
Zaczyn: do miski wlać wodę i zakwas, zmieszać, dodać mąkę i ponownie wymieszać. Przykryć ściereczką i zostawić na całą noc w temperaturze pokojowej.
![Krok 1 - Chleb z chia i ostropestem na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-chia-i-ostropestem-na-zakwasie1-2.jpg)
Na drugi dzień do misy robota wlać wodę, dodać zaczyn. Wsypać sól, siemię lniane, słonecznik i chia.
![Krok 2 - Chleb z chia i ostropestem na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-chia-i-ostropestem-na-zakwasie2-2.jpg)
Ostropest zmielić w młynku, wsypać do misy.
![Krok 3 - Chleb z chia i ostropestem na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-chia-i-ostropestem-na-zakwasie3-2.jpg)
![Krok 4 - Chleb z chia i ostropestem na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-chia-i-ostropestem-na-zakwasie4-2.jpg)
![Krok 5 - Chleb z chia i ostropestem na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-chia-i-ostropestem-na-zakwasie5-2.jpg)
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 45 minut.
Wystudzić na kratce
![Krok 6 - Chleb z chia i ostropestem na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-chia-i-ostropestem-na-zakwasie6-2.jpg)