Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z czerstwym chlebem i siemieniem na zakwasie
Kroki postępowania
Zaczyn:
Składniki wymieszać i odstawić na około 12-14 godzin.
Namaczanka:
Suchy chleb opiec w piekarniku lub tosterze na brązowo. Wystudzić, połamać na kawałki i zmielić w rozdrabniaczu. Wsypać do rondelka, dodać siemię lniane i wrzątek, wymieszać, przykryć i odstawić na noc.
![Krok 1 - Chleb z czerstwym chlebem i siemieniem na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-czerstwym-chlebem-i-siemieniem-na-zakwasie1-2.jpg)
Na drugi dzień rano do namaczanki dodać pozostałą wodę i zakwas i wymieszać.
![Krok 2 - Chleb z czerstwym chlebem i siemieniem na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-czerstwym-chlebem-i-siemieniem-na-zakwasie2-2.jpg)
![Krok 3 - Chleb z czerstwym chlebem i siemieniem na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-czerstwym-chlebem-i-siemieniem-na-zakwasie4-2.jpg)
Do misy robota wsypać mąkę i sól.
![Krok 4 - Chleb z czerstwym chlebem i siemieniem na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-czerstwym-chlebem-i-siemieniem-na-zakwasie3-2.jpg)
Następnie przełożyć do keksówki (dł 22cm) wyścielonej papierem. Wyrównać i oprószyć lekko mąką. Odstawić na 2-2,5 godziny do wyrośnięcia.
![Krok 5 - Chleb z czerstwym chlebem i siemieniem na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-czerstwym-chlebem-i-siemieniem-na-zakwasie5-2.jpg)
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni, piec 10 minut, zmniejszyć do 210 i piec jeszcze 30 minut.
Wystudzić na kratce
![Krok 6 - Chleb z czerstwym chlebem i siemieniem na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-czerstwym-chlebem-i-siemieniem-na-zakwasie6-2.jpg)