Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z dynią i maślanką
Kroki postępowania
Wieczorem wrzucić do miski zakwas żytni, dodać puree z dyni (pieczonej) i dodać maślankę. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Na drugi dzień do misy robota wsypać mąkę i sól. Dodać zawartość miski i zagnieść jednolite ciasto (można dodać odrobinę wody, gdy ciasto jest zbyt zwarte, to zależy od gęstości maślanki i puree, ja wody już nie dodawałam).
Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny.
Po tym czasie ciasto odgazować, przełożyć do dużej keksówki wyścielonej papierem. Oprószyć wierzch mąką i wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na 2,5-3 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie chleb naciąć.
Wystudzić na kratce