Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z dynią i orzechami
Kroki postępowania
Dynię umyć, pokroić na kawałki i upiec w piekarniku do miękkości, wystudzić.
![Krok 1 - Chleb z dynią i orzechami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-dynia-i-orzechami1-2.jpg)
Odważyć 300g, wrzucić do wysokiego pojemnika i zmiksować blenderem.
![Krok 2 - Chleb z dynią i orzechami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-dynia-i-orzechami2-2.jpg)
Słonecznik uprażyć na suchej patelni na złoto, wystudzić.
![Krok 3 - Chleb z dynią i orzechami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-dynia-i-orzechami3-2.jpg)
Do misy robota wrzucić zmiksowaną dynię, zakwas, wodę i miód. Dodać ziarna. Wymieszać.
![Krok 4 - Chleb z dynią i orzechami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-dynia-i-orzechami4-2.jpg)
Wsypać obie mąki i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.
![Krok 5 - Chleb z dynią i orzechami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-dynia-i-orzechami5-2.jpg)
Następnie ciasto odgazować, przełożyć do dwóch długich keksówek i oprószyć mąką, wyrównać, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.
Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni i piec około 45 minut. Wystudzić na kratce
![Krok 6 - Chleb z dynią i orzechami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-dynia-i-orzechami6-2.jpg)