Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z dynią na zakwasie
Kroki postępowania
Do miski wlać wodę, dodać zakwas i dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę i ponownie zamieszać. Przykryć folią i odstawić na całą noc.
Na drugi dzień dodać wodę i wymieszać.
![Krok 1 - Chleb z dynią na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-dynia-na-zakwasie1-2.jpg)
Do misy robota wsypać mąkę i sól. Dynię zetrzeć (zrobiłam to w robocie) na dużych oczkach tarki. Wrzucić do misy.
![Krok 2 - Chleb z dynią na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-dynia-na-zakwasie2-2.jpg)
Wrzucić pestki dyni, wlać zaczyn wymieszany z wodą.
![Krok 3 - Chleb z dynią na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-dynia-na-zakwasie3-2.jpg)
![Krok 4 - Chleb z dynią na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-dynia-na-zakwasie4-2.jpg)
Następnie przełożyć do długiej keksówki, wyrównać, odstawić na 2-2,5 godziny do wyrośnięcia.
![Krok 5 - Chleb z dynią na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-dynia-na-zakwasie5-2.jpg)
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 40 minut.
![Krok 6 - Chleb z dynią na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-dynia-na-zakwasie6-2.jpg)
Wystudzić na kratce
![Krok 7 - Chleb z dynią na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-dynia-na-zakwasie7-2.jpg)