Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Chleb z gotowanymi ziemniakami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
woda 220 g
drożdże suche 7 g
oregano 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
ziemniaki ugotowane 1-2
sól 1 łyżeczka
olej 5 łyżek
jajko 1

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z gotowanymi ziemniakami

Ziemniaki gotujemy, dusimy i odstawiamy do ostudzenia. Wszystkie składniki mieszamy w misce. W przypadku świeżych drożdży najpierw rozpuszczamy je z cukrem w niewielkiej ilości wody. Odstawiamy na 5 min. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski i formujemy okrągły bochenek. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy chleb. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 40 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy bochenek rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 30 minut do zrumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuchcik89 02.03.2016 11:14
ładnie wyrósł i na pewno jest pyszny :)
Habibi 02.03.2016 09:41
Fajny chlebek - wypieki z ziemniakami pozostają dłużej świeże :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak