Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z mąką kukurydzianą i chia
Kroki postępowania
Zaczyn:
Zakwas wymieszać z wodą, dodać mąkę i ponownie zamieszać. Odstawić pod ściereczką na całą noc (ok. 12-14h).
Po tym czasie do misy robota wsypać mąkę pszenną i kukurydzianą.
![Krok 1 - Chleb z mąką kukurydzianą i chia foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-maka-kukurydziana-i-chia1-2.jpg)
Wsypać siemię lniane i szałwię hiszpańską. Dodać sól.
![Krok 2 - Chleb z mąką kukurydzianą i chia foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-maka-kukurydziana-i-chia2-2.jpg)
Do misy wlać wodę, dodać miód i zaczyn. Zagnieść jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.
![Krok 3 - Chleb z mąką kukurydzianą i chia foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-maka-kukurydziana-i-chia3-2.jpg)
Po tym czasie zamieszać, przełożyć do formy (keksówka 25cm), oprószyć mąką i wyrównać.
![Krok 4 - Chleb z mąką kukurydzianą i chia foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-maka-kukurydziana-i-chia4-2.jpg)
Odstawić na kolejne 3 godziny.
![Krok 5 - Chleb z mąką kukurydzianą i chia foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-maka-kukurydziana-i-chia5-2.jpg)
Piec około 45 minut w 210 stopniach, wystudzić na kratce
![Krok 6 - Chleb z mąką kukurydzianą i chia foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-maka-kukurydziana-i-chia6-2.jpg)