Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

chleb z makiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 540 g
mak 75 g
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
masło 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
drożdże 1/5 kostki
woda 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: chleb z makiem

Kroki postępowania

1
Do formy wlewamy 300 ml ciepłej wody. Wsypujemy 540 g mąki pszennej, 75 g maku, łyżkę cukru, łyżeczkę soli, na koniec kruszymy drożdże i odstawiamy na 15 minut.
Krok 1 - chleb z makiem foto
2
Dodajemy łyżeczkę masła. I wrabiamy ciasto przez 30 minut. do uzyskania jednolitej masy.
Krok 2 - chleb z makiem foto
3
pieczemy w temp. 150 stopni przez 1 godzine i 20 minut. smacznego
Krok 3 - chleb z makiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 18.09.2012 10:21
Ładnie wypieczony.
olkaaa 24.08.2012 12:02
prawdziwa rewelacja
adelajda 21.08.2012 19:41
pieczemy w automacie do chleba ?
K&J 12.08.2012 13:52
dużo błonnika, a zęby to trzeba myc tak czy inaczej:)
IZABELA29 11.08.2012 13:51
jak ktos ma wyleczone zęby to chyba nie,a z masełkiem pyszny
ben-ka 11.08.2012 11:46
pewnie zostaje ale.....zawsze jest to jakieś zajęcie:)
pacpaw 11.08.2012 10:57
w zębach mak nie zostaje? :o)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak