Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z orkiszem i słonecznikiem na zakwasie
Kroki postępowania
Zaczyn:
Zakwas zmieszać z wodą, dodać mąkę żytnią i wymieszać. Przykryć i odstawić na około 14 godzin.
Namaczanka:
Orkisz wsypać do rozdrabniacza i miksować kilkanaście sekund tak aby uzyskać łamane ziarno a nie mąkę.
![Krok 1 - Chleb z orkiszem i słonecznikiem na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-orkiszem-i-slonecznikiem-na-zakwasie1-2.jpg)
![Krok 2 - Chleb z orkiszem i słonecznikiem na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-orkiszem-i-slonecznikiem-na-zakwasie2-2.jpg)
Słonecznik uprażyć na suchej patelni na złoto. Wystudzić.
![Krok 3 - Chleb z orkiszem i słonecznikiem na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-orkiszem-i-slonecznikiem-na-zakwasie3-2.jpg)
Do misy robota wlać wodę, dodać zaczyn, namaczankę i miód. Wsypać słonecznik. Na koniec dodać mąkę i sól. Zagnieść jednolite i gładkie ciasto.
![Krok 4 - Chleb z orkiszem i słonecznikiem na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-orkiszem-i-slonecznikiem-na-zakwasie4-2.jpg)
![Krok 5 - Chleb z orkiszem i słonecznikiem na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-orkiszem-i-slonecznikiem-na-zakwasie5-2.jpg)
Po tym czasie przełożyć do formy (keksówka 30cm) wyścielonej papierem. Wyrównać wierzch. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 3 godziny
Piec w 220 stopniach przez około 50 minut. Wystudzić na kratce
![Krok 6 - Chleb z orkiszem i słonecznikiem na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-orkiszem-i-slonecznikiem-na-zakwasie6-2.jpg)