Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z pesto pomidorowo bazyliowym
Kroki postępowania
Do miski wykruszam drożdże, dodaję 2 łyżki mąki pszennej chlebowej, odrobinę wody letniej. Zaczyn odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość, dodaję resztę mąki przesianej, zakwas aktywny, resztę wody w której rozpuszczam sól, oliwę i całość wyrabiam ręką. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ponownie wyrabiam i odstawiam na 30 minut.
![Krok 1 - Chleb z pesto pomidorowo bazyliowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-pesto-pomidorowo-bazyliowym1-2.jpg)
![Krok 2 - Chleb z pesto pomidorowo bazyliowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-pesto-pomidorowo-bazyliowym2-2.jpg)
![Krok 3 - Chleb z pesto pomidorowo bazyliowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-pesto-pomidorowo-bazyliowym3-2.jpg)
Pesto:
Do pojemnika wysokiego przekładam pomidory suszone bez oliwy, dodaję słonecznik, ser i miksuję blenderem.
![Krok 4 - Chleb z pesto pomidorowo bazyliowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-pesto-pomidorowo-bazyliowym4-2.jpg)
![Krok 5 - Chleb z pesto pomidorowo bazyliowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-pesto-pomidorowo-bazyliowym5-2.jpg)
![Krok 6 - Chleb z pesto pomidorowo bazyliowym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-pesto-pomidorowo-bazyliowym6-2.jpg)