Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z płatkami jęczmiennymi Zewy
Kroki postępowania
Tortownicę o średnicy 20 cm ( może być inna ale ja chciałam mieć bardzo wysoki chlebek ) wysmarować margaryną i obsypać płatkami.
![Krok 1 - Chleb z płatkami jęczmiennymi Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-platkami-jeczmiennymi-zewy1-2.jpg)
W drugiej misce rozmieszać z cukrem drożdże aż będą płynne.
Wlać wodę oraz olej i wsypać mąkę a na koniec płatki.
![Krok 2 - Chleb z płatkami jęczmiennymi Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-platkami-jeczmiennymi-zewy2-2.jpg)
Oprószyć je mąką, zakryć ściereczką i zostawić do podrośnięcia.
![Krok 3 - Chleb z płatkami jęczmiennymi Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-platkami-jeczmiennymi-zewy3-2.jpg)
Posmarować wierzch wodą i posypać płatkami.
![Krok 4 - Chleb z płatkami jęczmiennymi Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-platkami-jeczmiennymi-zewy4-2.jpg)
Gdy pięknie wyrośnie ale nie przerośnie blaszkę wstawić do piekarnika
![Krok 5 - Chleb z płatkami jęczmiennymi Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-platkami-jeczmiennymi-zewy5-2.jpg)
Upieczony chleb wystudzić na kratce.
![Krok 6 - Chleb z płatkami jęczmiennymi Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-platkami-jeczmiennymi-zewy6-2.jpg)