Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z serwatką na zakwasie
Kroki postępowania
Zaczyn: składniki wymieszać i przykryć ściereczką. Odstawić na całą noc.
![Krok 1 - Chleb z serwatką na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-serwatka-na-zakwasie1-2.jpg)
Rano dodać do zaczynu serwatkę ogrzaną do temperatury pokojowej.
![Krok 2 - Chleb z serwatką na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-serwatka-na-zakwasie2-2.jpg)
Wsypać kilogram mąki żytniej i sól.
![Krok 3 - Chleb z serwatką na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-serwatka-na-zakwasie3-2.jpg)
Na koniec dodać wszystkie ziarna: siemię, błonnik, chia i dynię. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić do wyrastania na 3 godziny.
![Krok 4 - Chleb z serwatką na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-serwatka-na-zakwasie4-2.jpg)
Po tym czasie ciasto przełożyć do dwóch długich keksówek i wyrównać.
![Krok 5 - Chleb z serwatką na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-serwatka-na-zakwasie5-2.jpg)
Wierzch oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na około 2-2,5 godziny (w zależności od temperatury w kuchni).
![Krok 6 - Chleb z serwatką na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-serwatka-na-zakwasie6-2.jpg)
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 50-55 minut. Wystudzić na kratce.
![Krok 7 - Chleb z serwatką na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-serwatka-na-zakwasie7-2.jpg)