Przepis i sposób przygotowania na: Chleb ziemniaczany z makiem na zakwasie
Kroki postępowania
Zaczyn:
Zmieszać składniki zakwasu i odstawić na całą noc.
Ugotowane ziemniaki zalać wodą (200g z przepisu) i zmiksować blenderem na gładki krem.
![Krok 1 - Chleb ziemniaczany z makiem na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-ziemniaczany-z-makiem-na-zakwasie1-2.jpg)
Do misy robota wsypać mąkę i sól. Wlać zaczyn i zmiksowane ziemniaki z wodą.
![Krok 2 - Chleb ziemniaczany z makiem na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-ziemniaczany-z-makiem-na-zakwasie2-2.jpg)
Wsypać mak.
![Krok 3 - Chleb ziemniaczany z makiem na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-ziemniaczany-z-makiem-na-zakwasie3-2.jpg)
![Krok 4 - Chleb ziemniaczany z makiem na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-ziemniaczany-z-makiem-na-zakwasie4-2.jpg)
Przełożyć do keksówki wyścielonej papierem (dł. 30cm) i odstawić na 4-4,5 godziny do wyrośnięcia.
![Krok 5 - Chleb ziemniaczany z makiem na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-ziemniaczany-z-makiem-na-zakwasie5-2.jpg)
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec około 45 minut.
Wystudzić na kratce
![Krok 6 - Chleb ziemniaczany z makiem na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-ziemniaczany-z-makiem-na-zakwasie6-2.jpg)