Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni na piwie
Kroki postępowania
![Krok 1 - Chleb żytni na piwie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-zytni-na-piwie1-2.jpg)
Wkruszyć drożdże i odstawić na 5 minut aż się spienią. Następnie dokładnie wymieszać.
![Krok 2 - Chleb żytni na piwie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-zytni-na-piwie2-2.jpg)
Obie mąki i sól wsypać do misy robota, wlać rozczyn piwny, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na półtora godziny do wyrośnięcia. Następnie przełożyć do keksówki długości 25cm i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
![Krok 3 - Chleb żytni na piwie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-zytni-na-piwie3-2.jpg)
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 35 minut. Wystudzić na kratce.
![Krok 4 - Chleb żytni na piwie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-zytni-na-piwie4-2.jpg)