Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni z sezamem
Składniki
Mąka żytnia, jasna 500g
Woda z kranu, dobra 250g
Sezam, nasiona 10x łyżeczka (10g)
Sól biała 1x łyżeczka (3g)
Drożdże piekarskie, prasowane 3g
Cukier 1x łyżeczka (3g)
Sposób przyrządzenia
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, kiedy zaczną rosnąć mieszamy z resztą składników (w tym z ziarnami sezamu zostawiając jednak jedną łyżkę do dekoracji) i wyrabiamy ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Kiedy podwoi swoją objętość, wyrabiamy je ok 1-2 minuty i przekładamy do formy do pieczenia posypując wierzch sezamem.
Odstawiamy jeszcze na ok 20 min do wyrośnięcia.
Pieczemy ok 45 min w 180st.