Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Chleb żytni ze słonecznikiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 1 kg
pestki słonecznika 3/4 szklanki + 3 lyzki do posypania
drożdże suche 2 lyzeczki
sól 1 lyzka
woda ciepła 750 ml
olej 4 lyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni ze słonecznikiem

Wszystkie składniki oprócz oleju umieszczamy w misce. Następnie wyrabiamy dokładnie ciasto.Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Blaszkę,( ja robiłam w keksówce), nasmarować 2 łyżkami oleju. Wyrośnięte ciasto, ponowie wyrabiamy, przekładamy do blaszki i smarujemy wierzch dwoma łyżkami oleju i posypujemy słonecznikiem. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 35 min. Następnie wkładamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 stopni. Upieczony chleb obkrawamy nożem i delikatnie wyciągamy z blaszki. Odstawiamy do ostygnięcia. Chleb żytni, który zrobiony jest z 100% mąki żytniej, może być nieco kleisty, jeżeli chcemy temu uniknąć to należy pomieszać mąkę żytnią z mąką pszenną. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 05.02.2017 08:30
Domowy najlepszy.
Iwusia 04.02.2017 22:48
uwielbiam domowy chlebuś
Janina 04.02.2017 18:26
Pyszny domowy chlebek;))
olkaaa 04.02.2017 15:52
muszę zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak