Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytnio-gryczany na zakwasie i drożdżach
Kroki postępowania
![Krok 1 - Chleb żytnio-gryczany na zakwasie i drożdżach foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-zytnio-gryczany-na-zakwasie-i-drozdzach1-2.jpg)
![Krok 2 - Chleb żytnio-gryczany na zakwasie i drożdżach foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-zytnio-gryczany-na-zakwasie-i-drozdzach2-2.jpg)
![Krok 3 - Chleb żytnio-gryczany na zakwasie i drożdżach foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-zytnio-gryczany-na-zakwasie-i-drozdzach3-2.jpg)
![Krok 4 - Chleb żytnio-gryczany na zakwasie i drożdżach foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-zytnio-gryczany-na-zakwasie-i-drozdzach4-2.jpg)
![Krok 5 - Chleb żytnio-gryczany na zakwasie i drożdżach foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-zytnio-gryczany-na-zakwasie-i-drozdzach5-2.jpg)
![Krok 6 - Chleb żytnio-gryczany na zakwasie i drożdżach foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-zytnio-gryczany-na-zakwasie-i-drozdzach6-2.jpg)
Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Piec ok. godzinę w temp. 200°C
![Krok 7 - Chleb żytnio-gryczany na zakwasie i drożdżach foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-zytnio-gryczany-na-zakwasie-i-drozdzach7-2.jpg)
zakwas żytni | 250 g |
mąka żytnia typ 720 | 230 g |
mąka gryczana | pełnoziarnista 120 g |
mąka ryżowa | 100 g |
woda ciepła | 300 ml |
sól | 12 g |
miód płynny | 40 g |
drożdże suche | 7-8 g |
Kminek cały Prymat | 1 łyżeczka |
słonecznik łuskany | 3-4 łyżki |
POLECANE PRZEPISY
PORADY KULINARNE
Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: