Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek bananowy ze śliwkami
KROK 1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do nich roztopione masło. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera, a następnie dodajemy do nich suche składniki. Na koniec dodajemy banany z masłem i mieszamy.
KROK 2. Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki. Keksówkę o wymiarach 30cm x 12cm smarujemy masłem, oprószamy delikatnie bułką tartą i wlewamy do niej przygotowaną masę. Na wierzchu (w dwóch rzędach) układamy obok siebie kawałki śliwek, które delikatnie oprószamy cynamonem.
KROK 3. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (grzanie góra-dół) i pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka). Po ostygnięciu posypujemy ciasto cukrem pudrem oraz płatkami kokosowymi (opcjonalnie).