Drożdże zmieszać w miseczce z łyżeczką cukru aż się rozpuszczą, dodać letnie mleko, wymieszać i posypać po wierzchu łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok.10 min, aż rozczyn urośnie i puści bąbelki. Cebule pokroić w ćwierć plasterki u usmażyć na oleju do miękkości,można pod koniec pod przykryciem. Wystudzić ( może być letnia). Wsypać do miski mąkę, posolić solidnie. Dodać wyrośnięty rozczyn, cebulę wraz z olejem, w którym się smażyła i jeszcze ze dwie łyżki oleju. Wymieszać drewnianą łyżką, dodać tyle letniej wody, żeby ciasto się nie lepiło ( musi być tak gęste jak na bułki lub na pączki). Ubijać ukośnymi ruchami łyżki ok. 5 min, żeby odstawało od brzegów i pojawiły się pęcherzyki powietrza.
Odstawić na ok. pół godziny w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i zostawić na 10 min w ciepłym miejscu, aby ciasto \"ruszyło się\". Piec w 180 C około 40 min. Sprawdzić patyczkiem, popukać w górną skórkę ( musi wydawać głuchy odgłos). Aby łatwiej chleb wyszedł z foremki, można ją postawić na mokrej ściereczce i owinąć nią boki. Po 15 min chlebek wychodzi bez problemu.