Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek z warzywami
Kroki postępowania
Cebulę drobno posiekać.
Zieloną część pora pokroić w paski i jeszcze na pół.
Wszystko lekko poddusić na oliwie, dodać soli i pieprzu cytrynowego.
Ostudzić.
![Krok 1 - Chlebek z warzywami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chlebek-z-warzywami1-2.jpg)
Mąkę przesiać , drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru i gdy się rozpuszczą zmieszać z połową ciepłego mleka. W mące zrobić zagłębienie wlać płynne drożdże.
Zostawić przykryty rozczyn do wyrośnięcia. Gdy zwiększy objętość dodać mlek , só , czosnek niedźwiedzi i lekko zagnieść.
Potem dodajemy przestudzone warzywa i dokładnie wyrabiamy.
Ciasto powinno być lekkie. Odstawiamy do wyrośnięcia.
![Krok 2 - Chlebek z warzywami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chlebek-z-warzywami2-2.jpg)
Blaszkę wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na ok.30-40 min. w 180 C.
W trakcie pieczenia po wyrośnięciu ciasta temperaturę można zmniejszyć nawet do 160 C, żeby chlebek doszedł w środku.
![Krok 3 - Chlebek z warzywami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chlebek-z-warzywami3-2.jpg)