Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

chłodnik z siadłego mleka

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zsiadłe mleko
2.5 l
botwinka
500 g
Kwas burakowy
0.5 l
ogórki świeże
400 g
szczypiorek
40 g
koperek
30 g
śmietana
400 g
cukier
30 g
jaja
5 szt
czosnek ząbki
2 szt
sól
do smaku
Sklep Prymat
Kwas cytrynowy Prymat
do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: chłodnik z siadłego mleka

Botwinkę oczyścić,umyć,pokrajać w paski i ugotować w 0.5l wrzącej,posolonej wody.Dodać kwasu i ostudzić.Jaja ugotować na twardo,obrać ze skorup i pokrajać w cząstki.Umyte ogórki obrać ze skórki i pokrajać w cienkie plastry.Szczypiorek i koperek posiekać.Do roztrzepanego,zsiadłego mleka dodawać śmietanę,botwinkę wraz z wywarem,ogórki,szczypiorek i koperek.Doprawić do smaku solą,cukrem i roztartym czosnkiem.Porcjować.Do każdej porcji włożyć cząstki jajka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak