Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiąca wątróbka w panierce
Nieskomplikowany przepis na chrupiącą wątróbkę drobiową z cebulką. Ważne, podczas przygotowania jest:
- oczyszczenie mięsa z błonek;
- umycie i osuszenie wątróbki;
- obtoczenie w panierce i wrzucenie na rozgrzany tłuszcz. Tłuszcz musi mieć odpowiednio wysoką temperaturę - inaczej mięso wchłonie tłuszcz i nie będzie chrupiące!
Chrupiąca wątróbka drobiowa z cebulką - krok po kroku:
Wątróbkę myjemy i oczyszczamy. Do miski rozbijamy jajka i roztrzepujemy widelcem. Na talerz wsypujemy mąkę i bułkę tartą, mieszamy. Następnie panierujemy wątróbkę - najpierw moczymy w jajku, a później dajemy na talerz z mąką i bułką tartą.
Cebulkę pokroić w piórka i usmażyć na drugiej patelni. Możesz ją smażyć na maśle lub na oleju - zrób jak lubisz.
Smażymy z obu stron, a pod koniec przyprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Najlepiej podawać ze smażoną cebulką.