Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiące bułeczki z jaglanką
Kroki postępowania
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Tłuszcz rozpuścić i wystudzić.
Do pojemnika od robota wsypać mąkę, ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, sól oraz płatki jaglane.
![Krok 1 - Chrupiące bułeczki z jaglanką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chrupiace-buleczki-z-jaglanka1-2.jpg)
Wlać rozczyn i roztopiony tłuszcz i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
![Krok 2 - Chrupiące bułeczki z jaglanką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chrupiace-buleczki-z-jaglanka2-2.jpg)
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść, podzielić na 10 kawałków i uformować bułeczki.
![Krok 3 - Chrupiące bułeczki z jaglanką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chrupiace-buleczki-z-jaglanka3-2.jpg)
Bułki ułożyć na blasze wyścielonej papierem lub matą, spryskać lub posmarować wodą, posypać płatkami jaglanymi. Zostawić w ciepłym miejscu na około 30 minut aż wyrosną.
![Krok 4 - Chrupiące bułeczki z jaglanką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chrupiace-buleczki-z-jaglanka4-2.jpg)
Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 20 minut. wystudzić na kratce.
![Krok 5 - Chrupiące bułeczki z jaglanką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chrupiace-buleczki-z-jaglanka5-2.jpg)