Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka mocno cytrynowe
Kroki postępowania
PRZYGOTOWANIE:
Na początku ścieramy skórkę z 2 cytryn.
RADA: Najlepszym sposobem jest wcześniejsze zamrożenie całej cytryny, a następnie starcie z niej skórki, która będzie łatwo odchodziła. Środek cytryny pokrojony w plastry, może nam zastąpić kostki lodu w napojach.
Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy skórkę otartą z dwóch cytryn, szczyptę soli oraz powstałą masę z jajek, masła i cukru pudru. Zagniatamy ciasto i wstawiamy je na pół godziny do lodówki.
Do miseczki przesiewamy cukier puder i dodajemy 1 - 2 łyżki gorącej wody, 2 łyżki soku z cytryny oraz kilka kropel barwnika spożywczego. Wszystko dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy.
Ciasteczka smarujemy lukrem za pomocą pędzelka i dekorujemy cukrową posypką.
Polukrowane ciasteczka odstawiamy do stężenia lukrowej kołderki.
Życzę smacznego! :)