Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasteczka orzechowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

orzechy włoskie 1/2 szkl
mąka 1 1/2 szkl
cukier puder 3/4 szkl
żółtko jajek 3 szt
białko
maragryna 250 g
cukier kryształ
orzechy arachidowe 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka orzechowe

Kroki postępowania

1
Orzechy drobno siekamy.
Z podanych składników (oprócz białka i cukru kryształu) zagniatamy ciasto. Owijamy w folie i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy, a następnie wycinamy za pomocą foremek ciasteczka.
Krok 1 - Ciasteczka orzechowe foto
2
Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Każde ciastko smarujemy białkiem i posypujemy cukrem kryształem.
Krok 2 - Ciasteczka orzechowe foto
3
Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni i pieczemy około 15 minut.
Smacznego!
Krok 3 - Ciasteczka orzechowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 07.10.2013 08:27
Lubię takie ciasteczka
Ewelina38 05.10.2013 19:09
robię wg podobnego przepisu, ale zamiast orzechów daję płatki owsiane
Katarzyna59 20.06.2013 08:45
bardzo fajny przepis
Dorian 16.12.2012 15:38
fajny pomysl
Motorek 06.12.2012 09:48
extra
Adam/ZUB3R 31.10.2012 18:44
super
Bernadeta1 23.10.2012 00:25
świetne ciasteczka
adelajda 03.10.2012 09:10
tyle orzechów super !
Amellia 02.10.2012 09:10
super
iziona 02.10.2012 08:16
Uwielbiam orzechy :)
wojtek5 01.10.2012 22:30
slodko
octo 01.10.2012 22:18
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak