Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka cytrynowe
- W misce wymieszać mikserem masło z cukrem. Dodać żółtka, sól, sodę rozpuszczoną w łyżce gorącej wody, ekstrakt, przesianą mąkę i połączyć w całość. Na koniec dodać startą skórkę z cytryny i wymieszać ręcznie
- Uformować kulkę. Ciasto ma się nie kleić do rąk ani do miski, więc jeżeli jest taka potrzeba to dodać troszkę mąki. Rozgrzać piekarnik. Odrywać mniejsze kawałki ciasta, formować w kulki i lekko zgnieść/ spłaszczyć. Układać na papierze do pieczenia i po nakłuwać patyczkiem
- Piec krótko! w temperaturze 180 stopni. Trzeba pilnować, aby się nie przypiekły (szczególnie z dołu). Ciasteczka mają być w środku delikatne i miękkie, a chrupiące z zewnątrz
- Sok z cytryny podgrzać z miodem. Jak ciastka wystygną to posmarować je z wierzchu i pozostawić do wyschnięcia