Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bogate.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka przełożyć delikatnie do utartych żółtek i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypana bułką tartą i piec 0k .20-25 min w 200 st C. Biszkopt upiec, wystudzić i przekroić na dwie części.
- 1 litr śmietanki kremówki 30 %
- 4 śmietan-fixy
- 2 łyżki cukru pudru
Śmietany ubić ze śmietan-fixami i cukrem pudrem na sztywno
Polewa:
- 2 czekolady mleczne
- 1 czekolada gorzka
- 5 kieliszków wódki
- 0,5 szkl. cukru
Czekolady rozpuścić w rondelku, dolać wódkę, cukier, mieszając doprowadzić do zagotowania a następnie wystudzić.
Dodatkowo:
- paczka okrągłych biszkoptów
- likier kawowy do nasączenia lub (dowolny alkohol wymieszany ze np. ze sokiem)
Wystudzone części biszkoptów nasączyć np. likierem kawowym lub ponczem z wódki i soku .
Na spód pierwszego biszkopta układamy w kolejności :
- połowę ubitej śmietany
- okrągłe biszkopty
- połowę tężejącej polewy
- resztę ubitej śmietany
- drugi biszkopt
- pozostałą polewę .