Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto budyniowe z brzoskwiniami
BISZKOPT:
Oddzielamy białka od żółtek.
Ubijamy pianę z białek z cukrami.
Kiedy będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku … a następnie po 1 łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia.
Dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 30 minut / 180 C
MASA:
Galaretkę przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu.
Zostawiamy do ostudzenia.
Odlewamy ok. 0,5 szklanki mleka.
Resztę wlewamy do garnka , dodajemy masło i cukier.
Podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając , aż składniki się rozpuszczą.
Budyń rozrabiamy w odlanym mleku i powoli wlewamy do gotującej się masy.
Dokładnie mieszamy i gorące wylewamy na upieczony biszkopt.
Odstawiamy na chwilę do ostudzenia.
Następnie układamy obrane , umyte i pokrojone brzoskwinie i zalewamy lekko tężejącą galaretką.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc ).