Przepis i sposób przygotowania na: CIASTO CYTRYNOWE
250 g mąki
2 żółtka
50 g cukru
125 g masła
Ucierać żółtka z cukrem do białości (mikserem), posiekać mąkę z masłem, dodać żółtka z cukrem, chwilę wyrabiać. Ręcznie wyłożyć na formę tarty ( u mnie okrągła blaszka ). Włożyć do piekarnika na 10 minut na 180 stopni C tak, aby się troszkę przyrumieniło.
Krem cytrynowy:
120 g cukru
2 cytryny
500 ml śmietany kremówki 30 %
2 żółtka
1 całe jajko
można też dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
Wymieszać żółtka, jajko, cukier i śmietanę, najlepiej zmiksować. Zetrzeć skórkę z dwóch cytryn + sok z cytryn i połączyć razem. Wylać na podpieczone ciasto. Wstawić do piekarnika na 30 minut nagrzanego do 180 stopni C.
Białko:
4 białka
100 g cukru kryształu ( dałam mniej )
szczypta soli
Ubijać białka na pianę + szczypta soli. Potem dodawać cukier kryształ. Wyłożyć na upieczone ciasto. Wstawić do piekarnika na 10 minut na 160 stopni C.