Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cytrynowe z Gotowych Na Wszystko
Kroki postępowania
- Skórkę z czterech cytryn zetrzeć na drobnej tarce i wycisnąć do osobnego rondelka sok z dwóch cytryn i odłożyć na później
- Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni i przelewamy masę ciasta do formy, wyrównując ją. Pieczemy ciasto około godziny i dwudziestu minut w zależności od piekarnika. Kiedyś to ciasto piekłam godzinę i wystarczało, obecnie przy nowym piekarniku piekę o 20 minut dłużej. Ciasto ma być suche po wbiciu w nie patyczka. Jeżeli wierzch będzie się za bardzo rumienił można przykryć go papierem do pieczenia.
- Rondelek z sokiem z cytryn wraz z cukrem podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru. Jeżeli po skosztowaniu syropu jest dla Was za kwaśny to śmiało dodać jeszcze łyżkę cukru, ale pamiętajcie że ciasto jest również słodkie.
- Po upieczeniu ciasta nakłuwamy go patyczkiem do szaszłyków dość obficie (ciasto wtedy głębiej wchłonie sok) i dokładnie nasączamy je polewą.
Smacznego!