Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cytrynowe z kremem i galaretką
2.Masa budyniowa: w 1/2 szkl wody rozprowadzamy budynie. Sok cytrynowy, cukier i 1 szkl wody doprowadzamy do wrzenia i wlewamy mieszankę. Budyń gotujemy tak długo, aż wyraźnie zgęstnieje. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
3. Zimny biszkopt nasączamy wermutem wymieszanym z sokiem cytrynowym. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po 1 łyżce budyniu. Na koniec wlewamy spirytus i na bardzo małych obrotach miksujemy. Masa powinna być jednolita, lekko ,,budyniowa".
3. Pianka cytrynowa: galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szkl wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na puch i dodajemy do niej tężejącą galaretkę. Tak przygotowaną piankę rozsmarowujemy na masie budyniowej.
4. Wykończenie ciasta: galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 0,5 l wody i dodajemy do niej startą skórkę cytrynową. Gdy zacznie tężeć wylewamy ją na wierzch ciasta. Ciasto najlepiej schować do lodówki na noc, aby się przegryzło. Przed podaniem każdy kawałek dekorujemy kleksem z bitej śmietany i cukrową posypką.
SMACZNEGO :)