Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto "Czekoladowa pokusa"
Kroki postępowania
Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
4 łyżki cukru
0,5 łyzeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, w osobnym naczyniu na puszysto ubijamy żóltka z cukrem - łaczymy z białkami. Następnie dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao - mieszamy łyżką. Pieczemy na prostokątnej blaszce w temp. 180* ok. 35 minut.
0,5 czekolady mlecznej
0,5 czekolady gorzkiej
ok. 50ml śmietany 30%
12 sztuk herbatniki czekoladowe
150 gram śliwki suszone
2 kieliszki spirytusu
wrząca woda
Śliwki kroimy w kostkę przekładamy do słoika, wlewamy wódkę, a reszte słoika dopełniamy gorącą wodą, słoik zakręcamy i odstawiamy na 2-3h.