Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe z żurawiną

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 1/2 kg
cukier 350 g
mąka 350 g
jajko 6
proszek do pieczenia 15 g
kakao 2 łyżki
mleko 3,2% 1/2 l
żurawina suszona 300 g
budyń waniliowy
gorzka czekolada 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z żurawiną

Połowę masła ucieramy z 250 g cukru i jajkami ,na jednolitą masę. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia ,stopniowo dodając do masy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej porcji dodajemy kakao i łyżkę mleka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia ,wylewamy najpierw jasne ciasto ,później ciemne. Na wierzch sypiemy 250 g żurawin ,ciasto przykrywamy pergaminem i pieczemy 45 min w temperaturze 175°C.
Budyń mieszamy ze 150 ml mleka. Resztę mleka zagotowujemy ze 100 g cukru ,łączymy z budyniem ,zagotowujemy i studzimy. Resztę masła ucieramy budyniem. Tak przygotowany krem układamy na ostudzonym cieście. Wierzch posypujemy startą czekoladą i pozostałą żurawiną. Ciasto wstawiamy na min 2 godziny do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ggosienka68 05.11.2014 08:36
Pyszności :)
Christopher 29.10.2014 20:58
Wygląda smacznie, lubię budyniowe. Niestety, rzadko robię bo Żona raczej mniej lubi.
Mniam 29.10.2014 14:24
Fajnie wygląda to ciasto. Żurawina bardzo tutaj pasuje, musiało być pyszne!
Konczi 29.10.2014 12:36
wygląda obłędnie - super przepis :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak