Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto dla babci

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

masło 8 dag
mleko 1 szklanka
cukier 1/2 szklanki
ziarenka z lasek wanilii 1 sztuki
mąka pszenna 50 dag
drożdże 5 dag
jajko 2 sztuki

Dodatkowo

jagody 25 dag
budyń śmietankowy 2 łyżki
cukier 2 łyżki
migdały w płatkach
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto dla babci

Kroki postępowania

1
Masło stopić i przestudzić. Mleko lekko podgrzać i w połowie rozmieszać drożdże z 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru, odstawić do podrośnięcia. Mąkę przesiać i dodać do niej pozostały cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i wymieszać, następnie dodać jajka, drożdże, pozostałe mleko i przestudzone masło, zagnieść ciasto. Ciasto zaraz po wyrobieniu troszkę się klei do ręki, ale to nic nie szkodzi, ciasto przykryć i odstawić do wyrośniecia.
Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem i rozwałkować lub rozciągnąć dłońmi wyrośnięte ciasto tworząc lekko wyższy brzeg.
Krok 1 - Ciasto dla babci foto
2
Jagody rozmrozić i odsączyć z nadmiaru płynu, wymieszać z cukrem i proszkiem budyniowym.
Krok 2 - Ciasto dla babci foto
3
Wyłożone na blaszce ciasto po wierzchu posmarować rozmieszanym jajkiem i na środku rozłożyć jagody ( zostawiając 2 cm brzeg bez jagód) jagody posypać płatkami migdałowymi i odstawić na 30 minut.
Piec w temp. 180st około 30-35 minut po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Krok 3 - Ciasto dla babci foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 13.02.2016 10:12
jakie pyszne ciasto
wwwiolka 12.02.2016 22:31
Bardzo fajny przepis.
adelajda 12.02.2016 21:45
Wygląda smakowicie :)
Renata9 12.02.2016 21:26
Bardzo smaczne ciasto :-)
Konczi 12.02.2016 19:33
pyszne ciasto :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak