Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe buraczkowo-fasolowe z szarą renetą i kruszonką
Przygotowanie:
Fasolę czerwoną wylać na sito i do rozdrabniacza, dodać burak obrany i pokrojony na talarki, wszystko dokładnie rozdrobnić.
Drożdże wkruszyć do misy robota, dodać 1/4 szklanki mleka letniego, łyżkę mąki i dokładnie rozmieszać, misę przykryć talerzem na 30 minut w ciepłym miejscu.
Do podrośniętego zaczynu wsypać przesianą mąkę, cukier, szczyptę soli, wbić jajka, wlać resztę letniego mleka, dodać fasolę z burakiem i hakiem robota wyrabiać ciasta, po 3 minutach wyrabiania wlać letnie masło i wyrabiać z 8 minut.
Misę nakryć talerzem i do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, u mnie po 40 minutach ciasto dobrze wyrosło.
Ciasto teraz ręką parę razy wyrobić i przełożyć do formy 34x25 cm z papierem do pieczenia, na cieście poukładać ósemki obranego jabłka, posypać cynamonem.
Z podanych składników wyrobić palcami kruszonkę i rozsypać na jabłkach.
Piec w nagrzanym piekarniku na 180°C, grzanie góra/dół około 55 minut, ciasto dobrze wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem.