Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe rozetka
Kroki postępowania
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy roztopione masło, pozostały cukier z cukrem waniliowym i mlekiem, wbijamy jajko i dodajemy szczyptę soli. Na końcu wlewamy zaczyn drożdżowy i całość dokładnie wyrabiamy za pomocą haka lub rąk. Ciasto formujemy w kulę, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyciągamy je z miski i uderzamy w nie pięścią, po raz kolejny je zarabiamy (ok 1 minuty) i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30cm x 50cm.
![Krok 1 - Ciasto drożdżowe rozetka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-drozdzowe-rozetka1-2.jpg)
![Krok 2 - Ciasto drożdżowe rozetka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-drozdzowe-rozetka2-2.jpg)
![Krok 3 - Ciasto drożdżowe rozetka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-drozdzowe-rozetka3-2.jpg)
![Krok 4 - Ciasto drożdżowe rozetka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-drozdzowe-rozetka4-2.jpg)