Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Drożdżowe z Kruszonką
Masło rozpuść na małym ogniu i odstaw do wystudzenia.
Rodzynki namocz w ciepłej wodzie.
Jajka i żółtka wybij do miseczki i ucieraj razem z cukrem.
Do miski wlej podgrzane mleko, rozkrusz w nie drożdże i wymieszaj. Następnie wsyp część mąki, wlej roztopiony tłuszcz i wyrabiaj łyżką.
Dodaj również odsączone rodzynki.
Później dodaj utarte z cukrem jajka i resztę mąki. Teraz ciasto wyrabiaj ręką do momentu, aż będzie gładkie.
Miskę z ciastem odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozciągnij ja na blasze wyłożonej pergaminem.
Jajko wybij i rozmąć. Za pomocą pędzla posmaruj wierzch ciasta.
Z mąki, masła i cukru zagnieć kruszonkę. Posyp nią posmarowany wierzch ciasta.
Ciasto piec 40 - 50 minut, aż kruszonka zrumieni się na złoty kolor.