Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto góra lodowa
Kroki postępowania
![Krok 1 - Ciasto góra lodowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-gora-lodowa1-2.jpg)
![Krok 2 - Ciasto góra lodowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-gora-lodowa2-2.jpg)
Ciasto studzimy, ściągamy papier i kroimy na pół. Kawę rozpuszczalną rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostudzenia. Każdy blat ciasta nasączamy kawą.
![Krok 3 - Ciasto góra lodowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-gora-lodowa3-2.jpg)
Krem budyniowy: Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Do masy dodajemy mąkę, budyń i 1/2 szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotowujemy i pomału wlewamy masę jajeczną, często mieszamy i gotujemy budyń. Budyń odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy zimny budyń, aż do połączenia się składników. Masa z mleka w proszku:
![Krok 4 - Ciasto góra lodowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-gora-lodowa4-2.jpg)
Masło gotujemy z wodą i cukrem, zostawiamy do przestygnięcia. Do ostudzonej masy dodajemy mleko w proszku i miksujemy. Masę dzielimy na połowę, do jednej części dodajemy kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki mleka w proszku.
![Krok 5 - Ciasto góra lodowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-gora-lodowa5-2.jpg)
Na jeden blat ciasta wykładamy połowę masy budyniowej i przykrywamy drugim blatem biszkopta. Na biszkopt wykładamy pozostałą masę budyniową, układamy przekrojone na pół biszkopty.
![Krok 6 - Ciasto góra lodowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-gora-lodowa6-2.jpg)
Masy z mleka w proszku na przemian wlewamy łyżką między biszkopty. Ciasto wstawiamy do lodówki aby stężało. Masa będzie dość płynna. Trzeba szybko oblewać nią wierzch ciasta, bo szybko tężeje.
![Krok 7 - Ciasto góra lodowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-gora-lodowa7-2.jpg)