Przepis i sposób przygotowania na: ciasto jaglane nasączane rumem
Kroki postępowania
Mąkę jaglaną (czyli kaszę jaglaną zmieloną w młynku do kawy na mąkę)rozprowadzić w mleku. Żółtka ubić z połową cukru i połączyć z kaszą. Dodać aromat rumowy, proszek do pieczenia i wymieszać.
![Krok 1 - ciasto jaglane nasączane rumem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-jaglane-nasaczane-rumem4-2.jpg)
Białka ubić ze szczyptą soli, dodać resztę cukru i ubijać dalej, aż cukier się rozpuści. Obie masy delikatnie połączyć.
![Krok 2 - ciasto jaglane nasączane rumem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-jaglane-nasaczane-rumem3-2.jpg)
Ciasto przelać do formy. Ja użyłam tortownicy o średnicy 17 cm, ale można użyć większej wtedy ciasto będzie niższe. Piec 20-30 minut w 170 stopniach.
![Krok 3 - ciasto jaglane nasączane rumem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-jaglane-nasaczane-rumem2-2.jpg)
Upieczone ciasto odstawić do ostudzenia, nie wyjmować z formy. Ciasto nasączyć 100 ml rumu i odstawić w chłodne miejsce na parę godzin.
![Krok 4 - ciasto jaglane nasączane rumem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-jaglane-nasaczane-rumem1-2.jpg)
Ciasto jest delikatne i wilgotne. Dobrze smakuje z owocami lub/i polane roztopioną czekoladą, bitą śmietaną albo konfiturą. Smacznego.
![Krok 5 - ciasto jaglane nasączane rumem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-jaglane-nasaczane-rumem0-2.jpg)