Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jagodowe z kruszonką
Masło i cukier ucieramy.
Następnie dodajemy kolejno jajka, po każdym dokładnie ucierając.
Przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do powstałej masy.
Masę można zmiksować na średnich obrotach.
Tak powstałe ciasto należy rozprowadzić równo w formie - moja to tortownica o średnicy 24 cm. Na wierzch wysypać owoce, posypać kruszonką.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180ºC przez 35-50 minut.
Kruszonka:
Mąkę należy przesiać - 80gram pszennej i 50 ziemniaczanej. Następnie dodajemy cukier 50gram i posiekane zimne masło 100 gram, 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Całość rozcieramy palcami, aż do powstania kruszonki.
Podawać z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.